Hubnutí a víno?

Hubnutí a víno: Jak je možné skloubit tuto neobvyklou dvojici?

Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, si často pokládá otázku: "Je možné si občas dopřát skleničku vína, aniž by to negativně ovlivnilo jejich úsilí o hubnutí?" Tento článek se zaměřuje na to, zda a jak lze víno a hubnutí skloubit, a přináší některé zajímavé informace o kaloriích obsažených ve skleničce vína.

Víno a hubnutí: Je to možné?

Podle odborníků na výživu je možné si občas dopřát skleničku vína, aniž by to mělo významný dopad na hubnutí, pokud je to konzumováno s mírou. Víno obsahuje kalorie, které pocházejí zejména z alkoholu a cukrů. Kalorický obsah se liší podle druhu vína, obsahu alkoholu a cukru.

 

Tabulka: Kalorie v jednotlivých typech vína (na 150 ml)

Typ vína

Kalorie

Bílé suché víno

120-130

Bílé sladké víno

150-170

Červené suché víno

125-135

Červené sladké víno

160-180

Růžové víno

110-120

(Zdroj: https://www.ketodiet.cz/clanky/blog/video-dieta-a-alkohol/

Proč si alkohol s hubnutím nerozumí

Přestože je možné konzumovat víno s mírou během hubnutí, je důležité mít na paměti, že alkohol může mít negativní vliv na metabolismus a spalování tuků. Podle Ketodiet.cz, konzumace alkoholu může zpomalit metabolismus a zvýšit hladinu kortizolu, což může vést k ukládání tuku a zadržování vody.

Alternativy k vínu

Pokud se snažíte zhubnout a hledáte alternativy k vínu, můžete zvážit nízkokalorické nápoje, jako je minerální voda s citronem, zázvorem nebo bylinkami. Další možností jsou čaje nebo káva bez cukru a smetany. Pokud máte chuť na něco sladkého, můžete zkusit jíst zdravé potraviny, jako je rýže, která je bohatá na složité sacharidy a vlákninu, a kterou můžete najít na na našem webu Triveneto.cz.

Závěr

Ačkoli je možné konzumovat víno s mírou během hubnutí, je důležité mít na paměti negativní vliv alkoholu na metabolismus a spalování tuků. Pro ty, kteří se snaží zhubnout, je nejlepší omezit konzumaci alkoholu a vyhledávat nízkokalorické alternativy, jako jsou minerální vody, čaje a zdravé potraviny. Vždy je dobré konzultovat svůj jídelníček a nápoje s odborníkem na výživu nebo lékařem, aby bylo zajištěno, že vaše úsilí o hubnutí bude účinné a zdravé.

Další zdroje: Pro další informace a názory na spojení vína a hubnutí v angličtině, můžete navštívit tento článek: Wine and Weight Loss: What to Know od Healthline, který podrobně rozebírá výzkum a doporučení týkající se konzumace vína během hubnutí.