Jak uchovávat víno abychom ho mohli užít ve své plné chuti a vůni.

Vínotéka a obecně uchovávání vína

Uchovávání vína je zásadní součástí jeho správného vychutnání a kvality. Abychom mohli užít víno ve své plné chuti a vůni, je důležité zvážit několik faktorů. V tomto článku se podíváme na doporučení pro uchovávání vína, jaké teploty jsou ideální pro různé druhy vína a jak by měla být láhev uložena.

Teplota

  1. Teplota má zásadní vliv na vlastnosti vína. Ideální teplota pro uchovávání vína se liší podle druhu vína. Níže je tabulka s typem vína a doporučenými teplotami:

Typ vína

Ideální teplota (°C)

Lehká bílá

7-10

Plná bílá

10-13

Růžová

7-10

Lehká červená

13-15

Plná červená

15-18

Dezertní a port

13-15


Vlhkost

  1. Vlhkost také hraje důležitou roli při uchovávání vína. Příliš nízká vlhkost může způsobit vysychání korku, což umožní vzduchu proniknout do lahve a zoxidovat víno. Ideální vlhkost pro uchovávání vína je mezi 50-80%.

Sklon láhve

  1. Láhve by měly být uchovávány vodorovně, aby byl korek neustále vlhký a tím pádem pevně uzavřel láhev. Uzávěry ze syntetických materiálů a šroubovací uzávěry nevyžadují, aby byly láhve uloženy vodorovně, avšak uložení vodorovně snižuje riziko poškození vína.

Tma

  1. Víno by mělo být uloženo mimo přímé sluneční světlo a UV záření, které mohou způsobit zhoršení vína a zrychlení stárnutí. Ideálně by mělo být uloženo ve tmavém prostředí.

Bez vibrací

  1. Víno by mělo být uchováváno v klidném prostředí bez vibrací, které by mohly negativně ovlivnit jeho zrání.

 

Pokud chcete mít kvalitní víno doma, bez vinotéky se často neobejde

Vínotéky a skříně na víno jsou ideálním řešením pro uchovávání vína ve správných podmínkách. Tyto skříně jsou navrženy tak, aby udržovaly optimální teplotu, vlhkost a světelné podmínky pro různé druhy vína. Některé vínotéky umožňují také oddělené zóny pro uchovávání různých druhů vína při různých teplotách.

 

Při výběru vínotéky nebo skříně na víno je důležité zohlednit několik faktorů, jako je kapacita, velikost, energetická účinnost a design. Doporučujeme navštívit několik odborných prodejen a porovnat nabídky. Pro inspiraci a recenze můžete navštívit stránky, jako je Recenzer.cz (https://www.recenzer.cz/vinoteky/), kde najdete řadu informací o různých modelech a značkách vínoték.

 

Pro ty, kteří nemají prostor nebo prostředky na vínotéku, existují i jiná řešení, jako například kuchyňské regály na víno. Tato možnost je vhodná zejména pro uchovávání vína, které hodláte v krátké době spotřebovat. Příkladem takového regálu je kuchyňský regál na víno Kingdom, který můžete zakoupit na e-shopu Expedo.cz 

(https://www.expedo.cz/kuchynsky-regal-na-vino-kingdom_130491?v=214743).

Závěrem, správné uchovávání vína je klíčové pro jeho chuť a kvalitu. Při uchovávání vína je třeba dbát na teplotu, vlhkost, sklon láhve, světlo a vibrace. Vínotéky a skříně na víno, stejně jako kuchyňské regály na víno, jsou skvělými možnostmi pro uchovávání vína v ideálních podmínkách. Vždy si vyberte řešení, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu.