Je libo šálek kávy?

Je libo šálek italské kávy Pedron Caffe?

Nezaměnitelná vůně, lahodná chuť či přítomnost kofeinu, jenž dodává chybějící energii, to vše a mnohem víc nám přináší kouzelný nápoj káva nebo chcete-li kafe. Někteří bez ní odmítají začít jakoukoliv práci, jiní si s ní zpříjemňují pauzy s kolegy, další holdují jejím povzbudivým účinkům a ostatní dělají všechno dohromady. Podle průzkumů pouze 10% Čechů nepije kávu vůbec. Nejspíš, s trochou nadsázky, zatím neobjevili tu správnou kávu právě pro ně.

Mnozí z vás jistě ví, že káva je nápoj připravovaný z upražených a rozemletých semen plodů z rostliny jménem kávovník. Ten se pěstuje na kávovníkových plantážích. Ale věděli jste, že káva je druhou nejprodávanější komoditou na světě? Předběhla ji už jen ropa. Nebo víte, že kávovníky byly původně divoce rostoucími rostlinami? Dnes divoce rostou jen na jednom místě na celém světě, a to v oblasti Kaffa v Etiopii, která je zároveň rodnou zemí kávovníku. Mezi další zajímavosti se řadí fakt, že plody kávovníku patří mezi ovoce. Připomínají svým vzhledem třešně, ale jsou tvrdé a ukrývají v sobě dvě zelená kávová zrna. Kdybyste se rozhodli pěstovat kávu doma a byli byste opravdu šikovní, tak byste z jednoho keře mohli získat až 2,5 kg zelených zrn a z nich 0,5 kg pražené kávy.

Arabica vs robusta aneb všichni o nich mluví, ale víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Začneme podle abecedy. Arabica roste nejčastěji ve vyšších nadmořských výškách nebo taktéž na sopečné půdě. Vyhovuje jí teplota do 24⁰C. Bohužel neodolává příliš dobře chorobám, škůdcům ani mrazům. Může se však chlubit většími zrny než má robusta a jemnější a sladší chutí. Kvůli náročnějšímu způsobu zpracování se prodává za vyšší cenu. Na světovém trhu činí její podíl až 60%.

Soupeřce robustě se naopak daří ve vyšších teplotách kolem 30⁰C. Není tak náročná na pěstování a zpracování, a navíc odolává statečněji vůči škůdcům, díky tomu se prodává za nižší cenu. Vyznačuje se výraznější a zemitější chutí, tmavší barvou a menší velikostí zrn. Obsahuje také větší množství kofeinu než arabica. Na světovém trhu činí její podíl téměř 40%.

Zbylá procenta na trhu zastupuje káva z kávovníku liberijského a kávovníku šari. Arabica a robusta spolu nejčastěji tvoří směs, jejíž cenu robusta snižuje.

Na našem eshope najdete kvalitní italskou kávu značky Pedron Caffe.

 

oprava8