Prosecco – líbivý název, který skrývá ještě líbivější chutě

To nejlepší italské Prosecco najdete na Triveneto.

Ať jste milovníci vína či jen příležitostní degustátoři, určitě jste se již někdy setkali s proseccem. Toto italské šumivé víno, které v posledních letech dobývá svět, si získalo svou popularitu převážně díky své lehkosti a svěžesti. Díky těmto vlastnostem bývá prosecco nedílnou součástí nejedné zahradní party, kde z něj šikovní barmani a barmanky připravují oblíbené koktejly, jako je např. Aperol Spritz či Bellini. Dnes jsme se rozhodli Vám právě tento lahodný nápoj představit a rozšířit tak Vaše prosecářské znalosti.

Kde se vzal název Prosecco?

Název Prosecco pochází od stejnojmenné italské vesničky, která je součástí přístavního města Terst ležícího u Jaderského moře na severu Itálie. Pojem prosecco však dříve označovalo nejen ono šumivé víno, ale taktéž odrůdu vinné révy, ze které se prosecco vyrábí. Jak už tomu tak ale bývá, když se dvě různé věci jmenují stejně, bývá v tom zmatek. A tak se v roce 2010 ustanovilo, že název Prosecco se smí používat jen pro ono šumivé víno a odrůdu vinné révy, ze které se prosecco vyrábí, od té doby oficiálně označujeme za odrůdu Glera. Tímto krokem bylo taktéž zabráněno podvodným označováním. Vychytralí obchodníci pojmenovávali totiž názvem Prosecco šumivá vína ze všech koutů světa, což není správné a fér vůči zákazníkům. Prosecco, a to si zapište za obě uši, se smí používat jen a výhradně pro vína splňující tyto dvě podmínky:

  • Prosecco musí být vyrobeno v Itálii. Nejčastěji se vyrábí v oblasti Veneto.
  • Z minimálně 85% musí obsahovat odrůdu hroznů Glera. Zbylých maximálně 15% může tvořit odrůda Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay či Pinot.

Záludné zkratky DOC a DOCG

Pokud jste někdy nakupovali prosecco, je možné, že jste si všimli záhadných zkratek DOC a DOCG na konci jejich názvu. Pojďme si tedy společně udělat pořádek v těchto zkratkách a zjistit, co se za jednotlivými písmenky skrývá.

Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) označuje základní prosecca. Toto označení chráněného původu zákazníkům garantuje, že se jedná o prosecco, které vzniklo v Itálii, a to předepsaným způsobem výroby. S označením DOC se ročně vyprodukuje přes 450 milionů lahví, mimo jiné i Prosecco DOC značky Albino Armani, které Vás potěší jemnou perletí a ovocným a svěžím buketem.

Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) je označení poněkud přísnější. Tato nejkvalitnější prosecca mohou pocházet pouze z vyhlášených oblastí Valdobbiane a Asolo v Benátsku. Zajímavostí je, že před jeho lahvováním jej ochutnává odborná komise, která posuzuje jeho chuť a kvalitu. K Vám na stůl se tak dostane pouze špičková kvalita prosecca. To nejlepší z nejlepších. Za rok se prosecca DOCG vyrobí jen lehce přes 100 milionů lahví. Tímto označením se může chlubit i šumivé víno italské značky Adami, které si můžete pořídit zde.

Stručný průvodce typy prosecca

Aby to nebylo tak jednoduché, i prosecco se prodává v různých typech. My jsme Vám připravili stručný přehled vlastností jednotlivých typů tak, abyste při příštím nákupu byli o fous moudřejší.

  • Spumante

Nejznámější a zároveň nejoblíbenější typ prosecca. Vyniká drobným a zároveň výrazným perlením. Lahev bývá zajištěna hřibovitým korkem s agrafou (drátkem).

  • Frizzante

Mírnější verze prosecca, která nabízí větší a výraznější bublinky. Poznáte jej často podle šroubovacího uzávěru na lahvi či korku zajištěného provázkem nebo taktéž díky nižší ceně. Používá se při přípravě Aperol Spritz či jako rozlévané prosecco.

  • Tranquillo

Tranquillo je tiché víno bez jakýchkoliv bublinek.

Dělení dle zbytkového cukru

Prosecca můžeme taktéž dělit dle množství zbytkového cukru, který obsahují, a to na:

  • Extra brut, někdy označována Brut nature

Extra brut prosecco obsahuje od 0 do 6 g zbytkového cukru na 1 litr. Můžete jej vyzkoušet např. zde.

  • Brut

Brut nebo-li suché prosecco obsahuje 6 až 12 g zbytkového cukru na 1 litr.

  • Extra dry

Ač název napovídá, že by se mělo jednat o prosecco extra suché, není tomu tak. Milovníci angličtiny nenechte se zmást, extra dry prosecco je prosecco polosuché. Obsahuje 12 až 17 g zbytkového cukru na 1 litr. Vřele Vám doporučujeme prosecco z oblasti Asolo z naší nabídky.

  • Dry

Prosecco obsahující 17 až 32 g zbytkového cukru na 1 litr.

Jiskřivé lehké tělo, svěží výrazná ovocně-květinová vůně, sladká chuť jablek, broskví, melounu, tropického ovoce či oříšků, tím vším Vás může prosecco potěšit. Tak neváhejte a udělejte radost sobě a svým blízkým sklenkou kvalitního prosecca třeba přímo od nás z Triveneto. U nás s výběrem prosecca nešlápnete vedle, protože nabízíme jen ta nejkvalitnější italská prosecca od mistrů vinařů.

 

albino armani prosecco